Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone warzywa z boczkiem i omletem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 200 g
młode marchewki 200 g
fasolka szparagowa 100 g
jajko 2 sztuki
koper świeży
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone warzywa z boczkiem i omletem

• ziemniaki i marchew dokładnie szorujemy, kroimy na pół, większe warzywa na cztery,
• przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, polewamy oliwa,
• przekładamy do naczynia żaroodpornego,
• pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 25 minut,
• boczek kroimy w plastry i na pół,
• obsmażamy na chrupko, dodajemy pokrojoną fasolkę i podlewamy wodą,
• dusimy na małym ogniu,
• po odparowaniu wody boczek z fasolką dokładamy do pieczonych warzyw na 5 minut przed końcem pieczenia,
• jajka rozkłócamy widelcem, przyprawiamy solą i pieprzem,
• na patelnie po smażeniu boczku wylewamy jajka i smażymy płaski omlet,
• gotowy wykładamy na talerz, rolujemy i kroimy nożem na wąskie ślimaczki,
• warzywa podajemy ze ślimaczkami z omletu, wszystko posypujemy posiekanym koperkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 07.02.2012 22:31
smakowite
ajres 19.01.2012 18:48
smakowite
justynab1903 03.01.2012 16:51
mi zawsze potrzeba więcej czasu na zapieczenie tego wszystkiego, bo po 25 min ziemniaki wcale nie są miękkie, ostatnio wyszło mi tak z ponad godzinkę, ale danie pyszne - polecam
Karolina92 01.06.2011 13:38
swietny pomysl podania
bogumiła3 16.09.2010 18:02
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak