Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki
śmietana 24% 1/2 szkl
cukier puder 7 łyżek
alkohol
woda 1/2 (gorąca)
woda 1/2 (przegotowana, letnia)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowiec

Biszkopt
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Z białek ubić pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 175 stop.
Biszkopt przekroić na 2 części.
PONCZ
1/2 l wody, wymieszać z alkocholem.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem.
KREM
Kawę zalać 1/2 szkl gotowanej wody, wymieszać.
Dodać do kawy żelatynę, wymieszać.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Do niecałkiem ubitej śmietany dodać żelatynę z kawą i delikatnie mieszać.
Na nasączony pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć masę kawową, przykryć drugą częścią ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 10.04.2012 22:33
super
SyMiki 01.05.2011 12:44
pychotka
gusia1000 25.03.2011 18:49
Lubię tego typu ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak