Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy torcik

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier puder 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 400 g
jajko 3 szt
śmietana 3 łyżki
dżem 4 łyżki
cukier puder 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy torcik

Tłuszcz z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem utrzeć na gładką masę.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a rękami tylko zlepić ciasto.
Natłuścić dno dużej tortownicy, oprószyć mąką.
Z 1/3 częścią ciasta wylepić dno, posmarować dżemem.
Z 1/3 część ciasta rozłożyć na dżem nabierając palcami niewielkie zacierki.
Ubić pianę z białek, do ubitej dodać cukier i jeszcze raz ubić.
Rozsmarować pianę na powierzchni całego ciasta.
Pozostałą część ciasta rozłożyć zacierkami na powierzchni piany.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 24.02.2012 21:07
smaczne
SyMiki 23.09.2011 23:33
ciekawy przepis
gusia1000 24.03.2011 18:32
Z przepisu wynika, że jest dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak