Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN

drożdże 30 g
cukier 25 g
mąka pszenna 50 g
mleko 150 ml

CIASTO

mąka pszenna 350 g
cukier 25 g
sól 1 szczypta
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt

NADZIENIE

rabarbar 500 g
cukier 4 łyzki

KRUSZONKA

mąka pszenna 50 g
masło 50 g
cukier puder 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Rabarbar obieramy , kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.

Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.

KRUSZONKA :

Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.

Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.

Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.05.2014 23:49
Wygląda obłędnie,chętnie skosztuję :-)
ada.la 01.05.2014 21:33
wyglądają pysznie
noninka77 01.05.2014 18:52
uwielbiam rabarbar a ta drożdżówka wygląda wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak