Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana kwaśna 1-2 łyżki

beza

białko 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 0,5 łyżeczki
cukier puder 1,5 szklanki
sól 1 szczypta

masa

mleko 3,2% 500 ml
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier puder do smaku
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 25 dag
aromat migdałowy kilka kropel

dodatkowo

płatki migdałowe 15 dag
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przewiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka jaj, margarynę, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwie duże blaszki. Ciasto wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia tylko na spód. Mamy upiec dwa blaty.
Krok 1 - Pani Walewska foto
2
Na ciasto wykładamy po pół słoiczka dżemu i równomiernie rozsmarowujemy. Przygotowujemy bezę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier puder. Gdy dodamy cały cukier puder, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Krok 2 - Pani Walewska foto
3
Piana powinna być lśniąca. Przekładamy ją na oba blaty, po połowie na każdy. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy oba placki do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Jeśli nie zmieszczą nam się w piekarniku dwie blaszki, wtedy bezę przygotowujemy na dwa razy i pieczemy placki po sobie. Gdy placki będą upieczone, odstawiamy je w chłodne miejsce do przestudzenia.
Krok 3 - Pani Walewska foto
4
Mleko dzielimy na dwie części. Jedną przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na ogień. Do drugiej części mleka dodajemy żółtka jaj i mąkę i ubijamy lub miksujemy, żeby składniki połączyć ze sobą. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, dodajemy do niego tę drugą część mleka i zagotowujemy. Budyń ostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy partiami budyń i cukier puder do smaku. Następnie dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowaną masą przekładamy placki ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 4 - Pani Walewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.01.2017 12:53
smaczne ciasto
KingaK 14.11.2014 14:48
Wypróbowane przepyszne:)
Katarzyna59 16.06.2014 20:30
wygląda obłędnie
gibli 07.06.2014 17:13
u mnie przepadają za tym ciastem, mniam:))
JOANNA16 22.05.2014 22:10
pyszne ciacho))
adelajda 15.05.2014 20:26
Jak smakuje tak jak wygląda to jest bardzo pyszna :)
luna76 12.05.2014 08:13
dawno nie robiłam, pyszności!!!
romanrafal
romanrafal 10.05.2014 14:21
przepyszne ciasto polecam
Iwusia 04.05.2014 23:41
ależ Ona piękna ... a jaka smaczna
Seba 03.05.2014 23:09
smaczne ciasto
wyattearp 03.05.2014 18:57
uwielbiam !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kejti 03.05.2014 15:28
Uwielbiam to ciasto :-)
Małgorzata9 01.05.2014 20:41
muszę je upiec
barbara11561 01.05.2014 19:02
ja też je baardzo lubię:)
noninka77 01.05.2014 18:53
świetne wyszło :)
Sroczka 01.05.2014 18:03
Bardzo smakowicie to ciasto wygląda.
patryska76 01.05.2014 17:20
Ale pyszności! Uwielbiam to ciasto! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak