Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z porzeczkami i sosem kajmakowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przesiana mąka 125 g
jajko 1 sztuka
mleko 200 ml
masło rozpuszczone 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
śmietana 30% 100 ml
kajmak 100 g
porzeczki czarne 200 g
porzeczki czerwone 200 g
cukier 1 łyżka
deser do deserów

Przepis i sposób przygotowania na: placki z porzeczkami i sosem kajmakowym

• Jajko ubić na puszysty krem, dodać mąkę, mleko, 2 łyżki masła, proszek do pieczenia i szczyptę soli, dalej ubijać do gładkiej konsystencji,
• usmażyć na rozgrzanej patelni małe placki,
• porzeczki pozbawić gałązek (kilka odłożyć do dekoracji), wrzucić na patelnie z jedną łyżką masła, smażyć do momentu gdy się rozpadną,
• dodać cukier i przyprawę do kawy i deserów, jeszcze chwilę smażyć mieszając,
• śmietanę ubić na sztywno dodać kajmak i jeszcze chwilę ubijać do uzyskania jednolitej masy,
• na każdy placuszek wykładamy porcje porzeczek i sosu kajmakowego, dekorujemy porzeczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 30.05.2011 15:37
smaczne
iknkirke 23.02.2011 19:59
Wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak