Sposób przygotowania

Zmiękczony tłuszcz zmiksować, dodając jajka,cukier puder, śmietanę doprowadzając do powstania puszystej masy.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, rękami zagnieść ciasto, 2/3 ciasta użyć do wylepienia dna blachy uprzednio lekko natłuszczonej.
Pozostałą częsć ciasta włożyć do zamrażalnika.
Obrane jabłka pokrajać w ósemki, włożyć do garnka z 1/4 szkl wody na dnie, mieszając aż jabłka zmiękną i częściowo odparują.
Wymieszane z cukrem jabłka wystudzić, dodać rodzynki, wymieszać.
Rozłożyć równą warstwą jabłka na cieście.
Zamrożone ciasto zetrzeć równomiernie na tarce z największymi otworami na jabłka.
Piec w 180 stop.przez ok.35 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajne tanie i proste, a smaczne ciasto.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    w sezonie jabłkowym bardzo często piekę jabłeczniki i teraz wykorzystam i ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !