Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki "prawie" kajzerki

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domowe bułki "prawie" kajzerki. Musicie na nie trochę poczekać, ale czekanie jest wynagrodzone ich wyjątkowym smakiem. Wyjątkowo puszyste, z delikatną skórką - domowe bułeczki, świetna na niedzielne śniadanie.

Składniki:

Biga

mąka pszenna 150 g
woda 70 ml
drożdże 3 g świeże

Pozostałe

mąka pszenna 400 g
drożdże 10 g świeże
sól 6 g
cukier 3 g
smalec 20 g
woda 200 ml

Porada

Zrób cięcia o głębokości min 5 mm, żeby nie znikły podczas pieczenia bułek tak jak mi :))

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki "prawie" kajzerki

Kroki postępowania

1

Dzień wcześniej zrobić zaczyn - bigę:
mąkę połączyć z drożdżami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa).

Krok 1 - Bułki "prawie" kajzerki foto
2

Na drugi dzień połączyć bigę z wodą, drożdżami, cukrem, solą, mąką i miękkim smalcem.

Krok 2 - Bułki "prawie" kajzerki foto
3

Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 3 - Bułki "prawie" kajzerki foto
4

Wyrobione ciasto przykryć naczyniem lub folią spożywczą i pozostawić na stolnicy na 20 minut.

Krok 4 - Bułki "prawie" kajzerki foto
5
Po tym czasie podzielić ciasto na równe porcje po 60 g.
Krok 5 - Bułki "prawie" kajzerki foto
6

Z porcji ciasta formować kulki, przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy obsypanej mąką na 30 minut.

Krok 6 - Bułki "prawie" kajzerki foto
7

Po tym czasie ponacinań wierzch bułek w typowy wzór dla kajzerek.

Krok 7 - Bułki "prawie" kajzerki foto
8

Odwrócić bułki do góry nogami, przykryć folią i pozostawić na stolnicy 20 minut.

Krok 8 - Bułki "prawie" kajzerki foto
9

Po tym czasie przełożyć bułki na blaszkę, na której się będą piec, zachowując kilka cm odstępu, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piec w naparowanym i rozgrzanym do 230stopni piekarniku 10 minut i 10-15 minut w 200 stopniach.

Krok 9 - Bułki "prawie" kajzerki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.03.2016 17:41
Swojskie najlepsze.
Margo1 27.05.2014 17:58
Bardzo ładne i apetyczne bułeczki
gosia56 27.04.2014 17:49
Super bułeczki;)
patryska76 27.04.2014 17:23
Ale pyszne buły... ;))
Aleksandra/Olcia 27.04.2014 16:57
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak