Przepis i sposób przygotowania na: Bułki "prawie" kajzerki
Kroki postępowania
Dzień wcześniej zrobić zaczyn - bigę:
mąkę połączyć z drożdżami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa).
Na drugi dzień połączyć bigę z wodą, drożdżami, cukrem, solą, mąką i miękkim smalcem.
Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykryć naczyniem lub folią spożywczą i pozostawić na stolnicy na 20 minut.
Z porcji ciasta formować kulki, przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy obsypanej mąką na 30 minut.
Po tym czasie ponacinań wierzch bułek w typowy wzór dla kajzerek.
Odwrócić bułki do góry nogami, przykryć folią i pozostawić na stolnicy 20 minut.
Po tym czasie przełożyć bułki na blaszkę, na której się będą piec, zachowując kilka cm odstępu, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piec w naparowanym i rozgrzanym do 230stopni piekarniku 10 minut i 10-15 minut w 200 stopniach.