Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona zupa czyli szczawiowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szczaw 1 duży pęczek
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 0,25 sztuka
czosnek 1 ząbek
kostki rosołowe 1 sztuka
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
masło 0,25 kostka
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 5 sztuk
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona zupa czyli szczawiowa

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchew obrać i pokroić w plasterki, następnie lekko je podsmażyć na łyżce masła i przełożyć do garnka, dodać obrany seler, pietruszkę, kawałek pora i czosnek, zalać 1 litrem wody, dosypać jarzynkę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na pozostałym maśle. Szczaw przebrać i dokładnie wypłukać, następnie zalać 3/4 szklanki wody, postawić na palniku i gotować 2-3 minuty od zagotowania po przestudzeniu zmiksować na gładki przecier. Z garnka z warzywami wyjąć wszystko oprócz marchewki, dodać kostkę bulionową, 2 łyżki podsmażonej cebuli i przecier szczawiowy, całość zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i śmietaną po zagotowaniu zupę doprawić szczyptą cukru oraz pieprzem ziołowym ewentualnie solą. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dokładnie utłuc z pozostałą cebulą. Jajka ugotować na twardo i po obraniu pokroić od razu na talerzu w kostkę lub ćwiartki to jak wolimy, zalać gorąca zupą którą po wierzchu można dodatkowo posypać posiekana pietruszką lub jak u mnie rzeżuchą, ziemniaki podajemy osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 25.04.2014 16:43
lubię taką zupkę!
Ewelina1991 25.04.2014 15:50
parę dni temu robiłam zupę szczawiową- była pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak