Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 120 g
mąka razowa 80 g
masło 100 g
jajko 1 szt
sól 1 szczyp[ta
woda zimna 1 łyżeczka

farsz

tuńczyk w sosie własnym 150 g
cebula czerwona 1,5 szt
papryka czerwona 1 strąk
seler naciowy 1 gałązka
jajko 3 szt
śmietanka 12-procentowa 150 ml
ser żółty 50 g
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem.
Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.04.2014 15:34
rewelacyjne !!!!
AGNIESZKA144 22.04.2014 14:43
apetycznie wygląda
Laila2786 22.04.2014 14:33
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak