Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb codzienny (pszenno-żytni)

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas do chleba 100 g żytni
mąka żytnia 120 g typ 720
woda 60 g

Ciasto

mąka pszenna 550 g typ 750
woda 300 ml
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb codzienny (pszenno-żytni)

Kroki postępowania

1
Wieczorem zrobić zaczyn - zakwas żytni wymieszać z wodą, mąką żytnią, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc;
Krok 1 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
2
Rano: Zaczyn żytni rozpuścić w 300 ml wody;
Krok 2 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
3
Do rozpuszczonego zaczynu dodaawać stopniowo mąkę i mieszać;
Krok 3 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
4
Gdy składniki się połączą przenieść się na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiać ciasto chlebowe ok. 10-15 minut; Pod koniec wyrabiania dodać sól;
Krok 4 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
5
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, posypać mąką, włożyć do dużego naczynia, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości (ok.2h);
Krok 5 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
6
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę, odgazować;
Krok 6 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
7
Odgazowane ciasto złożyć "na 3"(podobnie jak ciasto francuskie) 1/3 ciasta od góry złożyć do środka, przykryć pozostałą częścią; Przekręcić o 90 stopni;
Krok 7 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
8
Złożone w ten sposób ciasto zwijać w rulonik; Przykryć i pozostawić na stolnicy na 30 minut; Po tym czasie ponownie rozpłaszczyć ciasto i złożyć "na trzy" i przekręcić o 90 stopni;
Krok 8 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
9
Formowanie własciwe ciasta: złozone "na trzy" ciasto zwijać w rulonik, za każdym zwinięciem starać się lekko zlepiać zwinięte ciasto do bazy (patrz foto);
Krok 9 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
10
Uformowany w ten sposób rulonik ciasta lekko rozciągnąć by uformować podłużny chleb;
Krok 10 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
11
Koszyczek lub inne naczynie przypominające kształtem podłużny chleb wyłożyć ściereczką, obsypać obficie mąką i włożyć uformowany chleb zlepieniem do góry; Przykryć i odstawić do wyrośnięcia/ na 3-4 h ;
Krok 11 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
12
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni, jeśli nie ma opcji pary, wrzucić kilka kostek lodu na dno tuż przed włożeniem chleba;
Wyrośnięty chleb ponacinać na wierzchu i wstawić do rozgrzanego i naparowanego piekarnika; Piec 10 min. w 220 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni -piec kolejne 10 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut;
Krok 12 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto
13
Upieczony chleb studzić na kratce; Smacznego!
Krok 13 - Chleb codzienny (pszenno-żytni) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.04.2014 12:28
wspaniały :):)
Beatris 22.04.2014 11:55
Zapach pieczonego chlebka rozchodzący się po domu bezcenny... Pyszny chlebek:)
Renata9 22.04.2014 11:53
Iwonko zrobiłaś pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak