Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi curry z kolorowym farszem

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

pierś z kurczaka 1
cebula czerwona 1
papryka czerwona 1/2
kukurydza w puszce 3 łyżka
marchewka 1
różyczki brokuła 8
natka pietruszki 3 łyżka
kasza manna 1 łyżka
olej 3 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przyprawa curry orientalna Prymat

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szk
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
woda ciepła 1 szk
sól 1/2 łyżeczka
olej 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi curry z kolorowym farszem

Kroki postępowania

1
Farsz : Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę razem z różyczkami brokuła i papryką. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, i wrzucić umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Chwilę smażyć i dodać pozostałe składniki, dodać przyprawy i smażyć prawie do miękkości. Na koniec ewentualnie doprawić, dodać natkę i wsypać kaszę mannę, farsz wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto : Mąkę przesiać do miski, dodać curry i sól i wymieszać po czym wlać wodę i olej i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 1 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
2
Ciasto wałkować na cienkie placki, za pomocą foremki lub innego naczynia wycinać kółka o średnicy 10 cm ( może być inna ),
Krok 2 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
3
nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
Krok 3 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
4
Układać je na ściereczce i przykryć aby nie wysychały.
Krok 4 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
5
Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli i wrzucać pierogi, gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można podać okraszone z ulubioną surówką.
Krok 5 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 30.03.2017 10:40
wyglądają pysznie
foczka-ks 22.04.2014 22:59
no pięknie wyglada
Magula 22.04.2014 09:15
Kolorowo i pysznie u Ciebie Ewo
sylwia_sl 21.04.2014 21:56
Bardzo apetycznie się prezentują
Jadwiga/Jaga85 21.04.2014 21:42
Super pierożki!!!
ZEWA 21.04.2014 18:31
Oj jak ta edycja jest potrzebna, ma być oczywiście gotowanie a nie marynowanie :)
ZEWA 21.04.2014 18:31
Dziękuję :)
patryska76 21.04.2014 18:29
Smaczne takie pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak