Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny żurek Wielkanocny

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 1 litr
królik 1/2 kg
kiełbasa podwawelska 1/2 kg
boczek wędzony 30 dag
prawdziwki 3 sztuki
chrzan ze słoika 2 łyżki
śmietana 30% 1/2 szklanki
cebula 1 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna szczypta
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny żurek Wielkanocny

Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody,dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy,suszone grzyby i gotujemy około 45 minut . Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju,dodać do żurku,wymieszać Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 20.04.2014 08:19
bardzo lubie zurek
Renata9 19.04.2014 19:48
ale pyszny żurek
Sylwia26 19.04.2014 19:13
ślinka leci
Konczi 19.04.2014 19:02
wygląda super!!!
IlonaAlbertos 19.04.2014 18:50
U mnie na Wielkanoc jest barszczyk czerwony, ale taki żurek też smakuje wspaniale.
wyattearp 19.04.2014 18:47
uwielbiam :)
pajbek 19.04.2014 18:36
Pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak