Przepis i sposób przygotowania na: chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym
Kroki postępowania
Wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba, wymieszać około 200g aktywnego zakwasu z całością mąki żytniej razowej typ 2000, dodając około 2 szklanki wody. Konsystencja powinna być jak na placki. Przykryć i odstawić na całą noc.
Rano odłożyć do lodówki 200 gram tego zakwasu do słoiczka na następny chleb. Do reszty wlać około 2 szklanki wody i wymieszać. Ciasto ma być luźne/ rzadkie.
Dodać zmielone w elektrycznym młynku do kawy przyprawy, sól i cukier.
Ciasto po wymieszaniu odstawić na 30 minut aby zawiązał się gluten, po czym wyrabiać jeszcze parę minut.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum.
Wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Dzięki ziołom chleb jest bardzo aromatyczny. Cukier brązowy jeszcze lepiej jest zastąpić melasą lub syropem z buraka cukrowego smak jest jeszcze lepszy. Niestety skończył mi się taki syrop i użyłam cukier trzcinowy.
Smacznego.