Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do chleba 200 gram
mąka żytnia 300 gram (razowa)
mąka pszenna 200 gram (uniwersalna)
mąka 200 gram (orkiszowa chlebowa)
siemię lniane 4 łyżki
kolendra mielona 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
woda
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Używam zakwasu z mąki żytniej razowej typ 2000.
Wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba, wymieszać około 200g aktywnego zakwasu z całością mąki żytniej razowej typ 2000, dodając około 2 szklanki wody. Konsystencja powinna być jak na placki. Przykryć i odstawić na całą noc.
Rano odłożyć do lodówki 200 gram tego zakwasu do słoiczka na następny chleb. Do reszty wlać około 2 szklanki wody i wymieszać. Ciasto ma być luźne/ rzadkie.
Dodać zmielone w elektrycznym młynku do kawy przyprawy, sól i cukier.
Krok 1 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto
2
Po wymieszaniu dodać mąkę orkiszową chlebową (typ 850 lub 1100) i siemię lniane. Wymieszać.
Krok 2 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto
3
Dodać mąkę pszenną (typ 650) i wolno wymieszać.
Krok 3 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto
4
Ciasto musi być gęste i gliniaste. Wg mnie konsystencja jest ważna i jej ocena wymaga pewnej wprawy. Można dodać otrębów lub więcej mąki gdyby ciasto było za rzadkie, bądź ciut wody gdyby było za rzadkie.
Ciasto po wymieszaniu odstawić na 30 minut aby zawiązał się gluten, po czym wyrabiać jeszcze parę minut.
Krok 4 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto
5
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem roślinnym formy keksowej o długości około 25-27 cm. Ciasto powinno sięgać do 3/4 lub 2/3 wysokości. Wierzch posmarować olejem i naciąć wzdłuż nożem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum.
Krok 5 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto
6
Po 1-2 godzinach ciasto urośnie. Wszystko zależy od jakości czy żywotności zakwasu.
Wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Krok 6 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto
7
Chleb powinien być rumiany i sam wysunąć się z formy. Ułożyć go na metalowych raszkach lub lnianej ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Dzięki ziołom chleb jest bardzo aromatyczny. Cukier brązowy jeszcze lepiej jest zastąpić melasą lub syropem z buraka cukrowego smak jest jeszcze lepszy. Niestety skończył mi się taki syrop i użyłam cukier trzcinowy.
Smacznego.
Krok 7 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.05.2014 07:33
ciekawy przepis
Kejti 21.04.2014 20:17
Jem mało pieczywa,ale chętnie spróbuję :-)
anemon 20.04.2014 19:05
Wspaniale się prezentuje Twój chleb.
Beatris 19.04.2014 23:41
Wspaniały chlebek:)
Alex_M 19.04.2014 21:02
@idealme, to zamknij oczy ;) haha @Caralajna, chleb musi smakować bosko :D
Aannkaa82 19.04.2014 17:10
aromatyczny chlebek :)
idealme 19.04.2014 17:01
chleb pyszny, ale razi mnie ta kolĘdra :P
Pyszota 19.04.2014 16:18
to się nazywa pyszny chleb
Ania84 19.04.2014 16:03
pięknie wygląda a jak musi pachnieć.... mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak