Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:

masło 450 g (lekko solone)
żółtko jajek 12 szt.
mąka 750 g
cukier 500 g
rum 20 ml

sos

mleko 1/2 l
żółtko jajek 4 szt.
cukier 60 g
skórka z cytryny
wanilia 2 laski
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę wsypujemy do miski. Do tego dosypujemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy żółtka.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
2
Żółtka dodajemy do mąki, mieszamy dodajemy powoli masło i mieszając wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
3
Dodajemy rum do ciasta.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
4
Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do formy ciasto lekko je ugniatając.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
5
Wstawiamy do piekarnika 40 min 200 st. Po 30 min sprawdzamy nożem na środku. Gdy nóż czysty jest upieczone
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
6
Do miski wlewamy żółtka, cukier i mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
7
Siekamy drobniutko skórkę z cytryny i dodajemy do utartych żółtek z cukrem.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
8
Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
9
W garnku grzejemy mleko. Do mleka dodajemy laskę wanilii.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
10
Zagrzane mleko powolutku wlewamy do miski z żółtkami i mieszamy. Wymieszane żółtka z mlekiem przelewamy z miski do garnka i na bardzo wolnym ogniu grzejemy (nie gotować), doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy.
Krok 10 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
11
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i podajemy z przygotowanym sosem.
Krok 11 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 08.12.2014 12:50
ciasto musi być bardzo pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak