Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny żurek w chlebie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

kiełbasa biała 4 szt
boczek wędzony 100 g
zakwas 0,5 l na zurek
bulion warzywny 2 l z włoszczyzny
chleb 2-4 okragłe małe

Przyprawy

majeranek dużo
ziele angielskie 2-3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
sól
pieprz
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żurek w chlebie

Kroki postępowania

1
Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości.
Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni.
Krok 1 - Wielkanocny żurek w chlebie foto
2
Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodać do żurku i gotować jeszcze kilka minut.
W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P
Krok 2 - Wielkanocny żurek w chlebie foto
3
Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu.
Krok 3 - Wielkanocny żurek w chlebie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 17.04.2014 12:18
bardzo ładnie wygląda żurek w chlebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak