Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na włoskim cieście

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

woda letnia 190 ml
drożdże 30 g
mąka pszenna 350 g
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

sos pomidorowy

cebula biała 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
olej do smażenia
pomidory krojone z puszki 400 g
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na włoskim cieście

1. Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ciasto rozwałkować, ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.
2. Cebule i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 25.06.2014 11:03
smaczna pizza
wwwiolka 17.04.2014 09:47
Musi być super.
eMMe 16.04.2014 12:58
Pyszna pizza:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak