Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczoch z dipem ziołowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ząbki czosnku 3
sok z cytryny 1/2 szt
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
rozmaryn
szczypiorek
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karczoch z dipem ziołowym

Kroki postępowania

1
* oraz 1 karczoch (brak w składnikach) lub kilka małych

Karczocha myjemy, obcinamy twarde listki najlepiej nożyczkami. Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Wkładamy je pomiędzy listki.
Krok 1 - Karczoch z dipem ziołowym foto
2
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i sokiem z cytryny. Wkładamy karczocha i gotujemy pod przykryciem ok godz. Jeśli listki są miękkie i łatwo odchodzą to karczoch jest gotowy, w przeciwnym razie wydużamy odpowiednio czas gotowania. Małe karczochy gotują się szybciej.
Krok 2 - Karczoch z dipem ziołowym foto
3
Mieszamy jogurt z przyprawami i ziołami. Podajemy do karczocha. Odrywamy listki i maczamy w sosie. Smacznego.
Krok 3 - Karczoch z dipem ziołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.04.2014 21:37
chciałabym zjeść karczocha ale nie widziałam w sprzedaży :(
Kuchenka 15.04.2014 18:43
bardzo fajne
kloruś 15.04.2014 13:54
chętnie bym wypróbowała, szkoda, że trudno dostać w sklepie karczochy
Ania84 15.04.2014 12:15
Zapomniałam dadać, że przed podaniem skrapiamy karczocha oliwą :) EDYCJO WRÓĆ!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak