Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny torcik w trzech kolorach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa pomarańczowa

200 ml soku typu pysio, kubuś w pomarańczowym kolorze 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka żelatyny

Masa różowa

150 g kremówki 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżeczki galaretki truskawkowej

Masa żółta

250 g kremówki 200 g ananasa z puszki 1 zagęstnik do śmietany 1 łyżeczka cukru pudru 1 opakowanie szafranu

Dodatkowo

9 okrągłych biszkoptów 1 kiwi 2 mandarynki 3 plastry ananasa z puszki

Porada

spożyć w ciągu jednego dnia ponieważ ananas powoduje rozpłynięcie się żółtej masy:(.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny torcik w trzech kolorach

Kroki postępowania

1
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Masa pomarańczowa: Sok przelać do rondelka. Delikatnie podgrzać. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlewać do soku. Dobrze wymieszać i ostudzić.
Krok 1 - Wiosenny torcik w trzech kolorach foto
2
Do miski przelać jogurt i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie po jednej łyżce dodawać jogurt do soku,cały czas mieszając ( można rózgą lub łyżką)
Krok 2 - Wiosenny torcik w trzech kolorach foto
3
Biszkopty przyciąć na jednym z końców aby się nie chwiały w tortownicy i wyłożyć nimi tortownicę dookoła. Następnie delikatnie przelać pomarańczową masę i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Krok 3 - Wiosenny torcik w trzech kolorach foto
4
Masa różowa: Do garnka przełożyć dżem i dodać do niego łyżkę wody. Mieszać i ogrzewać aż dżem stanie się płynny. Dodać proszek galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Następnie kremówkę ubić na sztywno i po łyżce dodawać ostudzony płynny dżem. Różowy krem wyłożyć na pomarańczowy i odłożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
Krok 4 - Wiosenny torcik w trzech kolorach foto
5
Masa żółta: Ananasa zmiksować w blenderze. Mocno odcisnąć sok. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. W połowie ubijania dodać szafran.
Krok 5 - Wiosenny torcik w trzech kolorach foto
6
Następnie dodać ananasa i delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na masę różową przykrywając biszkopty. Odłożyć na noc do lodówki.
Dekoracja: Przed podaniem udekorować owocami w dowolny sposób. Smacznego!
Krok 6 - Wiosenny torcik w trzech kolorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 14.10.2015 21:50
smakowicie na talerzu
Kejti 05.05.2014 14:37
Super wygląda i na pewno jest pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak