Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Marynowana i pieczona w całości dorada z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Dorada 4 szt. (wypatroszone, oczyszczone)
oliwa 4 łyżki
czosnek 4 ząbki (rozgniecione)
cytryna 1 szt. (pokrojona w plastry)
kapary kilka szt. (duże, pokrojone w plastry)
zioła 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Porada

Do przepisu proponujemy użycie wedle własnego uznania tymianku, szałwii, pietruszki, koperku, kolendry lub lubczyku. Rybę można również piec zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Marynowana i pieczona w całości dorada z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami

Doradę umyć, osuszyć, skropić oliwą i dokładnie natrzeć czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem. Do środka ryby włożyć plastry cytryny i kaparów, odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Następnie doradę ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 180 C. Podawać od razu po upieczeniu z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków z koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 10.04.2014 22:16
dorada jest ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak