Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 400 g
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 g
parmezan starty 15 g
szynka parzona 150 g
pieczarki 150 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
sos pomidorowy 3/4 l
oliwki czarne Smak
olej 15 ml
porto 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
2
Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
3
Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
4
Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
5
Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
6
W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
7
Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
8
Oliwki czarne kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto
9
Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak