Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mousse pistacjowy

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche dno

ciastka maślane 150 g
masło lub margaryna 50 g

Mousse

pistacje 50 g
jajko 2 szt
śmietana kremowa 30% 100 ml
cukier 80 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 listki ok. 5 g
mleko 2-3 łyżki
biała czekolada 50 g

Na wierzch

pistacje 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mousse pistacjowy

Kroki postępowania

1
Masło lub margarynę roztopić; Ciastka zmiksować blenderem; Wymieszać roztopione masło z pokruszonymi ciastkami;
Krok 1 - Mousse pistacjowy foto
2
Małe tortownice lub pierścienie cukiernicze ułożyć na desce pokrytej folią spożywczą, do każdej wkładać po 2-3 łyżki ciastek i ubijając łyżką wyłożyć "kruche" dno;Dęskę z przygotowanymi dnami odstawić na 30 min do lodówki;
Krok 2 - Mousse pistacjowy foto
3
Pistacje lekko podgrzać na suchej patelni,a następnie wrzucić do blendera i tak długo miksować aż orzeszki wypuszczą z ziaren olej, a masa z pistacji stanie się kremowa;
Krok 3 - Mousse pistacjowy foto
4
Czekoladę zetrzeć na tartce o grubych oczkach;
Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie;
Białka odzielić od żółtek;
Krok 4 - Mousse pistacjowy foto
5
Zółtka ubić z cukrem na puszysty krem.Białka ubić na sztywną pianę.Również śmietankę ubić na bitą śmietanę;
Krok 5 - Mousse pistacjowy foto
6
Zelatynę odsączyć z wody, następnie lekko podgrzać z odrobiną mleka, tak by się rozpuściła ( nie gotować);
Krok 6 - Mousse pistacjowy foto
7
Do ubitych żółtek dodać zmiksowane pistacje, rozpuszszczoną żelatynę, startą czekoladę, a następnie wymieszać drewnianą łyżką z ubitymi białkami i bitą śmietaną.
Krok 7 - Mousse pistacjowy foto
8
Wyjąć wcześniej przygotowane kruche dna z lodówki, nakładać mus, wyrównać wierzch.; Tak przygotowany mus wstawić najpierw na 1 h do zamrażalnika, a następnie przenieść do lodówki i schłodzić kilka godzin;
Krok 8 - Mousse pistacjowy foto
9
Tuż przed podaniem posypać wierzch resztą zmiksowanych pistacji;
Smacznego!
Krok 9 - Mousse pistacjowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 06.07.2014 23:39
chciałabym troszkę spróbować
Renata22 11.04.2014 22:49
coś niebywałego!
kasienka23 06.04.2014 18:17
wyśmienity deserek!
DorotaZ 06.04.2014 16:57
Rewelacyjny deserek:)
Wiktoria29 06.04.2014 16:27
piękne zdjęcia, cudnie podane , no i mega smaku mi koleżanka narobiła
Janina 06.04.2014 16:07
Mniam, pyszności;)
aisoglam 06.04.2014 15:16
Prześliczny i przepyszny deser!!
Smaczna_B 06.04.2014 13:04
świetny!smaczny!idealny!
2milutka 06.04.2014 12:44
rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak