Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron gryczany 500 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
ser bursztyn tarty 4 łyżki
olej rzepakowy
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
seler naciowy 2 szt.
marchewka 1 szt.
boczek wędzony 100 g
wino białe wytrawne 1 szklanka
przecier pomidorowy 4 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżka
rosół z kury Kucharek 1 szklanka
pomidory pelati 400 g
bazylia 4 gałązki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Kroki postępowania

1
Na oleju, w dużym rondlu, zeszklić posiekaną cebulę, pokrojony w plastry czosnek i kawałki boczek. Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, marchewkę i mięso. Smażyć, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać wino i gotować 5 minut na średnim ogniu, a następnie dodać przecier pomidorowy i gorący rosół, dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
2
Po 20 minutach dodać pomidory pelati i kapary, doprawić do smaku i gotować do miękkości przez ok. godzinę od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
3
Podawać z ugotowanym al dente, posolonym makaronem gryczanym.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
4
Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn i udekorować listkami bazylii.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak