Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Michel Moran pokazuje jak przygotować pulpety wołowo-wieprzowe w sosie pomidorowym. Poniżej znajdziesz przepis na soczyste danie obiadowe z dodatkiem aromatycznego sosu!

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 200 g
mięso mielone wołowe 200 g
bułka namoczona w mleku 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 g
natka pietruszki 1/2 pęczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
cebula 1 szt.
pomidory pelati 800 g
Papryka ostra mielona Prymat
oliwki zielone Smak 20 g
oliwa 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
2
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
3
Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
4
Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
5
Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
6
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
7
Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
8
Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy do sosu z pulpetami.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto
9
Smacznego!
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 55: Pulpety w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kusi1983
kusi1983 20.12.2014 10:56
Pychota, pulpety rewelacyjne.
nina181 05.04.2014 13:14
Sos nie zbyt dobry bardzo kwaśny nie dla moich kubków smakowych. Ogólna ocena potrawy 1 !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak