Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 10 dag
mąka 15 dag
sól 2 szczypty
woda 200 ml
jajko 4 sztuki
cukier puder 1 łyżka
śmietana 30% 300 ml
cukier 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

Zagotować wodę z szczyptą soli. Wsypać mąkę,ściągnąć z ognia, mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ściany garnka.Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszając dodajemy po jednym jajku. Blachę smarujemy i wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżka formując okrągłe ptysie.Pieczemy w temp.220 stopni. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 08.07.2011 18:21
muszę zrobić, zachciało mi się :)
Anna146 20.05.2011 08:11
uwielbiam ptysie
polly66 31.01.2011 22:13
zjadłabym takiego ptysia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak