Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

boczek 1 kg
pomidory 2 szt.
kiełki lucerny
Musztarda sarepska Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

miód 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Kminek mielony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy dwie łyżki stołowe miodu i sosu sojowego. Wstawiamy garnek na ogień, mieszając delikatnie podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
2
Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy do miodu połączonego z sosem sojowym. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry boczku, polewamy je przygotowaną marynatą, obracamy je jednocześnie otaczając je całe w marynacie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
3
Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki. Po ok. 45 – 60 minut odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy kolejne 45-60 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej zamarynowane plastry boczku. Smażymy je 4-5 minut z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
4
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Zdejmujemy z patelni boczek i na tą samą patelnię układamy plastry pomidorów, doprawiając je solą i pieprzem. Dolewamy na patelnię resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i smażymy pomidory krótko tylko do uzyskania ich letniej temperatury.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
5
Zdejmujemy pomidory z patelni układamy na talerzu razem z boczkiem, dekorujemy kiełkami i podajemy z musztardą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 17.08.2014 15:39
obok tego dania zaden facet nie przejdzie obojetny, bardzo fajna marynata!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak