Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i nasionami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 g
woda letnia 500 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia 250 g
mąka pszenna 250 g
pestki dyni 20 g
pestki słonecznika 20 g
siemię lniane 30 g
suszone pomidory 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i nasionami

Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą. Mąki przesiewamy mieszamy z nasionami i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Jeżeli używamy pomidorów z oliwy nie musimy ich dokładnie odsączać. Oliwa pomidorowa doda aromatu i smaku. Drożdże mieszamy ze składnikami sypkimi i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto pomagając sobie mokrą łyżką. Wygładzamy wierzch i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach a następnie około 45 minut przy zamkniętych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 29.03.2014 15:50
PYSZNY musi być. I jeszcze ten dodatek pomidorów- rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak