Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 300 g
bakłażan 300 g
cebula 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
kapary 20 g
oliwki zielone 50 g
olej 20 ml
Liść laurowy suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bazylia 1 pęczek
cukier 10 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy w sitko i posypujemy solą morską. Po około 20 minutach bakłażan będzie już miękki.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
2
Seler naciowy kroimy w drobne plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki. Tylko twardą część pomidora kroimy w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
3
Bakłażana płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy bakłażana ok. 4 minuty. Przekładamy usmażonego bakłażana na sitko.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
4
Na tej samej patelni smażymy pomidory, selera i cebulkę ok. 2-3 minut. Doprawiamy, solą morską, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do całości dodajemy odsączonego bakłażana, mieszamy i dodajemy kapary i oliwki zielone.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
5
Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy oliwę z oliwek. Danie jest gotowe do podania.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak