Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pita 4 szt.
cielęcina pieczona 200 g
sałata lodowa 1 szt.
cebula 1 szt.
cukinia 1/2 szt.
czosnek 2 ząbki
jogurt naturalny 300 ml
sezam 5 g
Gorczyca biała cała Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka

Kroki postępowania

1
Pieczoną cielęcinę kroimy w drobne paski. Cebulkę drobno siekamy w cieniutkie paski. Pół cukinii kroimy wzdłuż na pół i w cienkie pół-talarki. Czosnek też siekamy. Do miski wkładamy cebulę, cukinię doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i gorczycą białą. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka foto
2
W drugiej misce mieszamy jogurt z posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka foto
3
Liście sałaty zwijamy i siekamy w bardzo drobne paseczki. Sałatę wkładamy do miski z cebulą i cukinią. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka foto
4
Pitę rozgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 100-110 °C. Wyjmujemy z piekarnika i przecinamy pitę na 2 części (2 plastry).
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka foto
5
Układamy na jednym plastrze pity kolejno sałatę, mięso i jogurt. Kładziemy na wierzch drugą część pity.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka foto
6
Posypujemy sezamem i podajemy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 34: Pita grecka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 28.03.2014 19:47
Wygląda bardzo apetycznie:) do tego cielęcinka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak