Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami

5.0
(72)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
mielona wołowina 500 g
pomidory 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
ser gruyere 200 g
mleko 0,5 l
masło 30 g
olej 20 ml
Liść laurowy suszony Prymat
tymianek
ziele angielskie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy je zimną woda, solimy, dolewamy trochę mleka i gotujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
2
Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy na nią czosnek i cebulę. Następnie pomidory dodajemy na patelnię z dwoma listkami laurowymi. Smażąc to na patelni delikatnie rozgniatamy pomidory, doprawiamy tymiankiem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
3
Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim. Mięso gotujemy na patelni 5-7 min, aż mięso nie będzie surowe, ale nie rozgotowane.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
4
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy robiąc purée. Dodajemy jeszcze masło i odrobinkę mleka i ugniatamy to z ziemniakami. Małe foremki smarujemy masłem. W pierwszych foremkach układamy warstwę ziemniaków.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
5
Następnie układamy warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
6
Na wierzchu układamy jeszcze trochę masła. W drugich foremkach kładziemy warstwę ziemniaków, warstwę mięsa i układamy na samym wierzchu ser gruyere.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
7
Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni aż ser się roztopi, a przekładaniec będzie gorący.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto
8
Po tym czasie foremki wyciągamy z piekarnika i danie jest gotowe do podania.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 24: Mielony zapiekany z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał 27.01.2024 14:27
A ja zrobiłem wersję mało węglowodanową. Zamiast ziemniaka zrobiłem puree z kalafiora mrożonego, bo tańszy. W smaku mega i jak ktoś jest na diecie to w sam raz. polecam
PannaP 06.04.2014 20:09
Zgadzam się :) danie jest przepyszne! Łatwe przygotowanie, dobrze dobrane składniki i po upieczeniu fajny, wyrazisty smak :)
pyzia 31.03.2014 19:53
Robilam to danie i jest pyszne.. Jest to inne podanie mielonego :) ktore najbardziej smakowalo mojemu narzeczonemu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak