Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

comber z jelenia 500 g
rosół wołowy 0,5 l
masło 50 g
mąka 250 g
konfitura z czerwonej porzeczki 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Marynata

wino czerwone wytrawne 0,75 l
marchewka 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Owoc jałowca cały Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Goździki całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
cukier 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia

Kroki postępowania

1
Mięso wkładamy do miski. Kroimy cebulę, seler naciowy, marchewkę, jeden ząbek czosnku. Wrzucamy pokrojone warzywa do miski z mięsem, dodając po kilka ziaren czarnego pieprzu, goździków, dwa liście laurowe, kilka owoców jałowca oraz ziela angielskiego. Dodajemy dwie szczypty cukru.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
2
Zalewamy to winem czerwonym aby przykryć całe mięso. Tak przygotowane mięso marynujemy 1,5 – 2 godz. w lodówce.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
3
Do rozgrzanego garnka wkładamy masło rozpuszczamy je i dodajemy mąkę w proporcjach 1:1. Całość łączymy mieszając i od razu po tym zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
4
Po wyjęciu mięsa z lodówki, mięso wyjmujemy z marynaty i układamy obok na talerzu. Marynatę z miski cedzimy przez sitko wlewając do innego naczynia.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
5
W kolejnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i po rozgrzaniu wkładamy do garnka wszystkie warzywa wraz z dodatkami odcedzonymi na sitku. Smażymy je ok. 4 – 5 minut. Wlewamy do tego pozostałe z marynaty wino. Całość gotujemy. Po odparowaniu 1/3 wina dodajemy 0,5 l rosołu. Gotujemy oraz parujemy wywar przez ok. 10-12 min.Następnie odcedzamy wywar i czysty wlewamy znów do tego samego garnka.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
6
Do czystego wywaru w garnku dodajemy troszkę przygotowanej wcześniej zasmażki. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
7
Mięso kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnię wkładamy plastry mięsa i smażymy po 2 minuty z każdej strony.Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na ok. 2 minuty. Wyjmujemy mięso z piekarnika i układamy na talerzu.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
8
Sos w garnku wstawiamy znów na ogień. Dodajemy 2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki i mieszamy.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
9
Takim sosem polewamy mięso na talerzu. Na wierzchu kładziemy odrobinę konfitury z czerwonej porzeczki i danie jest gotowe do podania.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak