Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przepiórka 6 piersi
sałata rzymska
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
masło 20 g
olej 20 g
mąka
kapary całe Smak 20 g
wino białe wytrawne 60 ml
śmietana 18-procentowa 100 ml
majeranek
Kminek cały Prymat
Musztarda kremska Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

Kroki postępowania

1
Marchewkę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojona marchewkę i krótko smażymy. Dodajemy cebulkę, mieszamy i smażymy dalej przez chwilę.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
2
Dorzucamy kapary i smażymy wszystko razem przez moment. Następnie wlewamy białe wino i przyprawiamy majerankiem, kminkiem oraz pieprzem kolorowym. Dołączamy śmietanę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
3
Wszystko mieszamy i dodajemy musztardę (około dwie łyżki). Składniki mieszamy i sos jest gotowy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
4
Piersi przepiórcze doprawiamy delikatnie solą. Na talerz wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej mięso przepiórki. Rozgrzewamy drugą patelnię, na niej odrobinę oleju (opcjonalnie z dodatkiem masła). Następnie na rozgrzaną już patelnię kładziemy mięso i obsmażamy do momentu aż mąka na mięsie będzie miała kolor złoty.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
5
Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na maksymalnie 5 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
6
Na talerzu kładziemy sałatę rzymską, a na niej układamy piersi przepiórki polewając wszystko sosem. Tak podajemy gotowe danie.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak