Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rostbef wołowy 700 g
słonina 100 g
wino białe wytrawne 60 ml
cebula 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
marchew 1 szt.
czosnek 1 ząbek
olej
masło
Pieprz biały mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
rosół wołowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną

Kroki postępowania

1
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Owijamy całe mięso cienkimi plastrami słoniny. Całość owijamy sznurkiem / nicią po to aby słonina została do końca na mięsie. Tak przygotowane mięso doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
2
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, na rozgrzana patelnię kładziemy mięso i podsmażamy ok. 8 - 10 minut, z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
3
Marchew, cebulę, czosnek i seler kroimy w kostkę, warzywa wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy. Całość doprawiamy Pieprzem białym Prymat, dodajemy Liść laurowy Prymat i wino białe. Parujemy wino.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
4
Po chwili dolewamy wywaru wołowego. Całość dalej smażymy aż warzywa będą miękkie i sos nabierze smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
5
Po 15 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zdejmujemy sznurek / nić i kroimy w plastry.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto
6
Mięso układamy na talerzu i podajemy z musztardą rosyjską Prymat. A sos podajemy osobno w sosjerce.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.6: Pieczony Rostbef zawijany słoniną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak