Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka jagnięca 1 kg
rosół warzywny 0,7 litra
cebula 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
mąka pszenna 40 g
białe wino wytrawne 60 ml
czosnek 1 ząbek
pomidory pelati 1 puszka
olej (do smażenia)
Ziele angielskie całe Prymat
Goździki całe Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

Kroki postępowania

1
Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę i obsmażamy z każdej strony w garnku, na mocno rozgrzanym oleju. Kawałki jagnięciny obsmażamy partiami, po kilka kawałków.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
2
Każdą partię posypujemy solą i pieprzem, a po obsmażeniu mięso wykładamy na oddzielną miseczkę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
3
Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler kroimy w grubą kostkę o boku około 1 cm. Następnie wrzucamy warzywa do tego samego garnka, w którym wcześniej obsmażaliśmy mięso i smażymy. Po około 5-6 minutach dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
4
Dodajemy do warzyw jagnięcinę. Całość posypujemy mąką.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
5
Następnie wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory pelati. Wrzucamy 4 - 6 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
6
Chwilkę gotujemy, aby wino odparowało i wlewamy wywar warzywny ok. 0,5 - 1 cm. ponad poziom warzyw z mięsem. Całość gotujemy około 45 – 60 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zmniejszamy ogień. Na koniec kroimy ziemianki w grubą kostkę i wrzucamy do garnka.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
7
Gdy ziemniaki będą miękkie nasze danie jest gotowe!
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak