Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta włoska 0,5 szt.
grzyby suszone 100 g
rodzynki 50 g
Cynamon mielony Prymat
Kminek cały Prymat
śmietana 36% 100 ml
porto 40 ml
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Z kapusty wykrawamy twardy środek. Wybieramy duże liście, odkrawamy łodygę. Liście zawijamy i kroimy w cienkie paski.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
2
W garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę. Przygotowujemy miskę pełną zimnej wody (można dodać kostki lodu). Do wrzątku wrzucamy kapustę. Czekamy aż woda znów się zagotuje i blanszujemy przez ok 3-4 minuty (zależy od kapusty trzeba sprawdzać kapustę, żeby była mięciutka, ale nie rozgotowana).
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
3
Po tym czasie wyjmujemy ją i wrzucamy do miski z zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
4
Gdy kapusta ostygnie w wodzie – odcedzamy ją. Wykładamy na ściereczkę lub ręczniki papierowe i osuszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
5
Namoczone uprzednio suszone grzyby kroimy w cienkie paski. Odkładamy do osobnego naczynia
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
6
Na patelni podgrzewamy olej na małym ogniu. Wrzucamy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie smażymy pod przykryciem ok. 3-4 minuty. W trakcie smażenia doprawiamy kminkiem mielonym.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
7
Na osobnej patelni smażymy grzyby przez ok. 5-6 minut aż będą miękkie. Po chwili dodajemy namoczone uprzednio rodzynki, mieszamy i smażymy. Doprawiamy cynamonem mielonym i dolewamy porto. Podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
8
Gdy sos się nieco zagotuje, wrzucamy do niego kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto
9
Tak przygotowane danie układamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak