Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 150 g
ser ementaler 150 g
mleko 1 l
śmietana 36% 400 ml
czosnek 1-2 ząbków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Wrzucamy je do miski.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
2
200 ml śmietany i mleko wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą do ziemniaków oraz chili. Całość mieszamy. Wrzucamy ziemniaki które będą grzały się w sosie ok. 10-15 minut i przykrywamy garnek przykrywką. Mleko ze śmietaną ma przykrywać wszystkie ziemniaki. Nie gotujemy ziemniaków, a jedynie zagrzewamy – mają pozostać al dente.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
3
W tym czasie na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażamy boczek. Gdy już będzie gotowy, przekładamy go do innego naczynia.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
4
Przeciętym ząbkiem czosnku nacieramy dno naczynia żaroodpornego, a następnie kroimy go drobniutko. Posiekany czosnek dodajemy do grzejących się ziemniaków.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
5
Po 15 minutach wykładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego i posypujemy smażonym boczkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
6
Do pozostałego w garnku sosu dolewamy śmietanę 36%, mieszamy, a następnie zalewamy ziemniaki.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
7
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 20 – 40 minut. Ważne jest, żeby po ok. 15 minutach sprawdzić czy zapiekanka nie będzie za sucha. W razie potrzeby można dolać mleczno-śmietanowego sosu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
8
Korzystając z tego, że wyjęliśmy zapiekankę z piekarnika, posypujemy całość równomiernie startym serem ementaler. Zapiekankę znowu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ser się roztopi, równomiernie pokryje ziemniaki i nabierze złocistego koloru. Wówczas zapiekanka jest gotowa.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto
9
Bon apetit!
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak