Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero

4.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pręga wołowa 200 g
udka kurczaka 1 szt.
słonina 150 g
cebula 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
por 1 szt.
natka pietruszki
pietruszka 1 szt.
fasolka szparagowa 100 g
ziemniaki 2 szt.
cieciorka konserwowa 100 g
Liść laurowy suszony Prymat
Goździki całe Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
rosół z kury 1 kostka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero

Kroki postępowania

1
Udko z kurczaka i pręgę zalewamy zimną wodą w garnku, czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
2
Po tym czasie wyjmujemy mięso, wylewamy wodę, płuczemy garnek i ponownie wkładamy mięso zalewając je czystą zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
3
Przygotowujemy włoszczyznę Bouquet garni. Zawijamy w kawałki pora seler naciowy, natkę pietruszki i liść laurowy, wszystko dokładnie obwiązując nitką. Wrzucamy do garnka tak, żeby część nitki wystawała poza garnek – będzie później łatwiej wyciągnąć włoszczyznę z zupy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
4
Następnie kroimy cebulę w kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy 4-5 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków. Dodajemy kostkę rosołową i kawałek słoniny. Gotujemy zupę co najmniej przez godzinę.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
5
Kurczak ugotuje się szybciej i będzie trzeba go wcześniej wyciągnąć, pozostawiając w zupie pręgę do dalszego gotowania.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
6
20 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy namoczoną wcześniej przez całą noc cieciorkę, a z zupy wyciągamy włoszczyznę.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
7
Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, pokrojonego selera i pietruszkę.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
8
W tym czasie przygotowujemy fasolkę szparagową. Do rondelka wlewamy wodę i mocno ją solimy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy fasolkę i gotujemy 5 minut tak by była al dente. Po tym czasie odcedzamy i odkładamy gotową do innego naczynia.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
9
Następnie kroimy mięso (kurczaka w kawałki, pręgę w plasterki) i wrzucamy z powrotem do zupy razem z fasolką szparagową. Czekamy aż wszystkie składniki się zagrzeją i zupę można podawać.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
10
Bon apetit!
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak