Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 200 g
jajko 2 szt.
woda
marchew 1 szt.
por 1 szt.
cukinia 1 szt.
masło 30 g
oliwa
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami

Kroki postępowania

1
Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
2
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
3
Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
4
... a następnie pora.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
5
Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
6
Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
7
Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
8
Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
9
Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
10
Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
11
...i odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
12
Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
13
Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak