Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

4.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

comber z królika 100 g
królik 400 g (mielonego mięsa)
karkówka 400 g (mielona)
cielęcina 400 g (mielona)
boczek wędzony 250 g
jajko 2 szt.
szalotka 2 szt.
porto 40 ml
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
Majeranek suszony Prymat
chrzan tarty
natka pietruszki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe i cielęcinę, a następnie wbijamy 1 jajko i jedno samo żółtko.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
2
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczenia.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
3
Dodajemy pokrojoną szalotkę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
4
Dolewamy ok. 40 ml wina i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
5
Prostokątną formę do pasztetu wykładamy paskami boczku tak, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
6
W piekarniku przygotowujemy kąpiel wodną. Formę wypełniamy mięsem i gdy już będzie do połowy pełna, kładziemy na farszu pokrojony w paski, osolony comber.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
7
Następnie wykładamy resztę farszu i nakrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
8
Przykrywamy formę pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 130 – 140 stopni na ok. godzinę
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
9
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
10
Czekamy aż wystygnie, kroimy i układamy na udekorowanych talerzach.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto
11
Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu. Bon apetit!
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak