Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego 8 szt.
chudy boczek 100 g
cebula 12 szt. (posiekane w kostkę)
czosnek 4 ząbki (plastry)
śliwki suszone 4 szt. (przekrojone na pół)
morele suszone 4 szt. (przekrojone na pół)
soczewica 100 g (ugotowana/konserwowa)
wino czerwone wytrawne 100 ml
przecier pomidorowy 2 łyżki
rosół z kury 1 litr
miód 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
marynata
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Pieprz czarny grubo mielony Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku

Kroki postępowania

1
Podudzia z kurczaka natrzeć Przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat połączoną z musztardą i olejem.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
2
W dużym rondlu obsmażyć mięso na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
3
Na patelni podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać do kurczaka.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
4
Wszystkie składniki przełożyć do rondla, dodać morele, śliwki, miód i przecier pomidorowy. Następnie dodać wino i rosół, dusić do miękkości.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
5
Przed końcem gotowania dodać soczewicę.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
6
Dodać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak