Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 4x160 g (ze skórą)
marynata
olej rzepakowy 4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka (posiekany)
czosnek 2 ząbki (plastry)
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Pieprz ziołowy mielony Prymat (do smaku)
sos (ogórkowy)
olej rzepakowy 2 łyżki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt. (pokrojona w kostkę)
ogórki kwaszone 4 (obrane, pokrojone w kostkę)
rosół warzywny 1 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka
koperek 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
cukier (do smaku)
Pieprz biały mielony Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym foto
2
Umyte i osuszone filety z sandacza natrzeć marynatą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym foto
3
Na oleju i maśle podsmażyć cebulę i ogórki przez około 5 minut, często mieszając. Następnie wlać rosół i śmietanę, gotować do momentu odparowania i doprawić do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo siekany koperek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym foto
4
Zamarynowaną rybę podsmażyć na patelni. A następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym foto
5
Upieczonego sandacza podawać z aromatycznym sosem ogórkowym.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rozkoszpodniebienia
rozkoszpodniebienia 10.04.2014 19:27
Witam, korzystałem już z tego przepisu, wspaniałe danie, a przez fakt gatunku ryby osobiście zaliczam do "prezentacyjnych" tj. okazję i święta niż co dzień. Tak się składa, że mam w gościach mamę dziewczyny, która z racji -racji swojej nie wyobraża sobie dania złożonego z samej ryby podanej w sosie ogórkowo - koperkowym. Kochani, bardzo was proszę o podpowiedź, z czym mógłbym podać tę rybę? Ziemniaki w śmietanie raczej mi nie pasują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak