Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z indyka 4 szt.
marynata
olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 opakowanie
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki (rozgniecione)
gruszki 3 szt.
miód 3 łyżki
śliwowica 100 ml
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
cytryna 1 szt. (plastry)
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Indyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
2
Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie zamarynować w miodzie, śliwowicy, plastrach cytryny, chili pieprzu cayenne i cynamonie.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
3
Zamarynowane podudzie włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160˚C.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
4
Gruszki usmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając 2 łyżki masła.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
5
Indyka ułożyć na gruszkach, skropić powstałym z duszenia gruszek sosem.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
6
Smacznego.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak