Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 100 g
semolina 100 g
jajko 2 szt.
łosoś wędzony 300 g
szalotka 3 szt.
oliwa
białe wino 40 ml
śmietana kremówka 100 ml
żubrówka 50 ml
Imbir mielony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
natka pietruszki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką

Kroki postępowania

1
Z mąki pszennej, semoliny i jajek przyrządzamy ciasto.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
2
Dokładnie zagniatamy. Jeżeli czujemy, że ciasto jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
3
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
4
Następnie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i smażymy na oliwie.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
5
Gdy się zeszklą dodajemy wino i odrobinę żubrówki. Czekamy aż większość płynu odparuje i dodajemy śmietanę, szczyptę soli,...
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
6
...pieprz, imbir oraz pieprz cytrynowy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
7
Z ciasta formujemy placek grubości pół centymetra.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
8
Wkładamy do maszyny i wałkujemy,...
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
9
...a następnie wycinamy tagliatelle. Gdy nie mamy maszyny do makaronu możemy to samo wykonać za pomocą wałka do ciasta i noża. Makaron wrzucamy na wrzącą, dobrze osoloną wodę. Gotujemy al dente.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
10
Do sosu dodajemy pozostałą część śmietany, łososia pokrojonego w paski i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
11
Na sam koniec do sosu dodajemy jeszcze odrobinę żubrówki.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
12
Makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
13
Gotowe danie wykładamy na talerz, dekorujemy paskami łososia i pietruszką. Bon apetit.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak