Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt. (starte)
jajko 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
pestki słonecznika 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 3-4 łyżki
olej rzepakowy (do smażenia)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
sos
ser kozi 200 g (starty)
jogurt naturalny 200 ml
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
ogórek kwaszony 1 szt. (pokrojony w kostkę)
szczypiorek 1 pęczek (posiekany)
Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem

Kroki postępowania

1
Sos: ser dokładnie zmiksować z jogurtem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto
2
Odcisnąć dokładnie wodę z ziemniaków, dodać jajka, mąkę, przyprawę do ziemniaków oraz wszystkie pestki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować placki i usmażyć je na rozgrzanej patelni.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto
3
Przed podaniem placki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto
4
Placki podawać z sosem jogurtowo-musztardowym z kozim serem i ogórkiem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak