Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 4-5 szt.
cebula 3 szt. (pokrojone w kostkę)
masło 4 łyżki
rosół z kury Kucharek 1 litr
serek topiony 250 g
śmietana kremówka 1 szklanka (gęsta)
żółty ser starty 6 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bagietka 8 kromek
Sól ziołowa jodowana Prymat (do smaku)
Pieprz biały mielony Prymat (do smaku)
Pieprz czarny Prymat w młynku (do smaku)
szczypiorek (do dekoracji)
pasta (tapenade)
oliwki czarne 150 g
kapary całe Smak 1 łyżka
anchois 1 filet
czosnek 1 ząbek
oliwa 1/4 szklanki
sok z cytryny 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade

Kroki postępowania

1
Tapenade: oliwki zmiksować z kaparami, anchois i czosnkiem. Doprawić pieprzem i powoli mieszając wlewać sok z cytryny i oliwę.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
2
Tak przygotowane podawać na grzankach z bagietki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
3
W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i usmażyć na maśle z cebulą, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
4
Po kilku minutach pory zalać gorącym rosołem. Zupę gotować pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać serek topiony i wymieszać. Gdy serek się całkowicie rozpuści, zupę zmiksować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem krem z porów posypać tartym serem i słodką papryką. Podawać z grzankami z tapenade z czarnych oliwek.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak