Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem szczawiowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 600 g
natka pietruszki 1/2 pęczka
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt
seler 1/2 szt
ziemniaki 3 szt
bulion drobiowy 1 l
masło 100 g
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem szczawiowy

Do garnka włożyć włoszczyznę, ziemniaki i kostki rosołowe. Zalać około 1,5 wody i gotować do momentu gdy warzywa będą półmiękkie. Dodać umyty i obrany z ogonków szczaw oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze około 10 minut. Włoszczyznę odcedzić. Zmiksować zawartość ganka blenderem na gładki, jedwabisty krem (w razie potrzemy po zmiksowaniu można zupę przelać prze sitko z małymi oczkami). Dodać masło i śmietankę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Serwować z gotowanym jajkiem i grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 11.03.2014 18:27
kremu ze szczawiu nie jadłam ale imponująco wygląda;)
2milutka 11.03.2014 18:23
dawno nie jadłam warto przypomnieć:)
cukiereczek 11.03.2014 18:20
wygląda apetycznie
Lidzia 11.03.2014 17:53
Bardzo smaczny.
Megg 11.03.2014 17:44
bardzo smaczna zupka
Konczi 11.03.2014 17:43
oo taki kremik bym prosiła ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak