Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebiański tort z karmelem i orzechami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastka 180 g
masło 90 g
mleko 3,2% 450 ml
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 2 łyżki
masło 100 g
jajko 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
woda 60 ml
śmietana kremowa 30% 8 łyżek
masło 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
ser mascarpone 400 g
śmietana kremowa 30% 200 ml
syrop orzechowy 2 łyżki
maliny świeże 400 g
orzechy włoskie 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Niebiański tort z karmelem i orzechami

1. Kilka godzin wcześniej przygotować sos karmelowy. Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze przez 5-7 minut aż do wyraźnego zagęszczenia. Schłodzić w lodówce.

2. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy.

3. Ciasteczka Degestive zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki.

4. Na spód wykładamy maliny. Przygotowujemy krem budyniowy. Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu używając nieco mniej mleka niż jest zalecane. Studzimy. masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń i mieszamy aż masa będzie jednolita. krem budyniowy wykładamy na maliny. Na kremie budyniowym układamy wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Biszkopt smarujemy sosem karmelowym (powinien być bardzo gesty) i posypujemy poszatkowanym orzeszkami ziemnymi.

5. Przygotowujemy masę z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i dodajemy do niego stopniowo bita śmietanę oraz sok z kwiatów bzu do smaku. Masę wykładamy na tort jako ostatnia warstwę.

6. Tort dekorujemy jagodami, malinami i płatkami czekolady. serwujemy w towarzystwie liści mięty i dobrej kawy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 14.05.2016 01:04
rewelacyjny torcik
berys18 21.05.2015 07:21
wygląda pięknie
wwwiolka 10.03.2014 18:29
Super przepis.
Ania84 10.03.2014 12:03
i niebiańsko wygląda
Romanowka 10.03.2014 11:14
pewnie niebiańsko smakuje, bo wygląda rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak