Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4/5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
masło 200 gram
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1
skórka z cytryny 1
aromat waniliowy 2 krople
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

- W miseczce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić w garnuszku. Cytrynę zetrzeć i wycisnąć z niej sok
- W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mieszankę mączną, dalej miksujemy. Dodajemy ciepłe masło, miksujemy, dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ciągle miksujemy, a na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i miksujemy na wolniejszych obrotach
- Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki wyrzucić. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 1 godziny

Babeczka wychodzi delikatna, mokra i na prawdę bardzo smaczna. Zniknęła jeszcze tego samego dnia ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Caterina 09.03.2014 23:18
Agata3 dokładnie, moja teściowa też lubi z takim zestawem jeść babkę ;)
eliza135 09.03.2014 17:39
smaczna taka babka
iziona 09.03.2014 17:20
Piękna babeczka i super fajna forma
Wiktoria29 09.03.2014 15:50
piękna baba
Agata3 09.03.2014 13:16
fantastyczna do popołudniowej kawki:)
Ania84 09.03.2014 12:42
pięknie wyszła
adelajda 09.03.2014 12:20
moja ulubiona
Ola1984 09.03.2014 11:48
Uwielbiam babkę cytrynową :)
Lidzia 09.03.2014 11:46
Ładnie i wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak