Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka miodowo-chałwowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dkg
cukier kryształ 10 dkg
margaryna 15 dkg
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód prawdziwy 4 miód
masa
mleko 2% 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
jajko 2 szt
cukier waniliowy 2 opakowania
masło 1 kostka
powidła 1 słoik
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka miodowo-chałwowa

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. (blaszka 25x40)

Krem: Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać pokruszona chałwę i pół kieliszka spirytusu.

Wystudzone placki przekładać cienką warstwą powideł i masą. Udekorować polewą. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 03.04.2014 23:43
bardzo smakowicie się prezentuje
Katarzyna/kate1980 01.04.2014 18:06
świetny pomysł z tą chałwą
norweska20 08.03.2014 16:28
chętnie bym je zjadła
czarrna 07.03.2014 19:02
Dziękuję :) Monia, wpadaj koniecznie :)
monika141 07.03.2014 17:21
ale fajne ciacho
iziona 07.03.2014 13:17
Cudowne ciasto !
Małgorzata9 06.03.2014 22:24
już mi smakuje, biorę w ciemno
monikaT83 06.03.2014 21:13
wow! Kasiu to jest cudo:)chętnie bym się wprosiła:)
czarrna 06.03.2014 20:33
Polecam, wielbiciele chałwy się nie zawiodą :)
Kolorowa 06.03.2014 20:01
podoba mi się ;)
mufinka79 06.03.2014 19:22
Pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak