Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z masą grysikową

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dkg
masło 15 dkg
cukier kryształ 15 dkg
cukier waniliowy 2 opakowania
jajko 1 szt
mleko 2% 5 łyżek
miód prawdziwy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Masa grysikowa:
masło 1 kostka
mleko 2% 2 szklanki
grysik 3/4 szklanki
powidła śliwkowe 1 słoik
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z masą grysikową

Przesiać mąkę z sodą. Rozpuścić masło z miodem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do miski z mąką, wbić jajko. Odstawić na godzinę. Podzielić na trzy placki. Piec ok 10-15 minut w temp. 180 stopni. (blaszka 25x40 lub większa)

Grysik ugotować i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony grysik. Wierzch jednego placka posmarować powidłami, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć masę i ostatni placek. Udekorować polewą. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.03.2014 20:56
pysznie jak zawsze
Iwusia 26.03.2014 19:03
Lubię takie ciasta - zawsze się udają
czarrna 07.03.2014 19:10
Dzięki i polecam, ciasto jest tanie i proste w wykonaniu, a w mojej rodzinie to od lat numer jeden :)
monisia1977 07.03.2014 07:08
fajne ciacho
adelajda 06.03.2014 21:12
wygląda ślicznie :)
Aleksandra/Olcia 06.03.2014 19:12
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak